GÁLOSFAI JENŐNÉ: MESÉL ÓBUDA MÚLTJA - KÖNYVBEMUTATÓ

Mikor:
2016. március 16., 18:00
Hol:
Kamaraterem
 GÁLOSFAI JENŐNÉ: MESÉL ÓBUDA MÚLTJA - KÖNYVBEMUTATÓ



Földbe temetett emlékeink, temetőink története Fővárosunk III. kerületében

Beszélgetőpartner: Szakáts Ildikó – újságíró
Közreműködik: Ötvös Csilla – operaénekes

Óbuda évezredek óta vonzó terület az itt letelepedni szándékozóknak. Fekvése kellemes, lankás hegyei vonzzák a tekinteteket, a Duna vonala pedig az utazni vágyókat vezeti nyugat- és keleti irányba egyaránt. Nem csoda, hogy az erre vetődő emberek már a történelem kezdeti idejétől fogva felfigyeltek erre a tájra, és szívesen megtelepedtek a folyó és a hegyek közt elterülő területen.
Ahol emberek élnek, az élet természetes velejárója a születés és a halál. A halott embereket pedig eltemetik. Nem volt ez másképpen Óbudán sem. Tartózkodtak itt akár a vizigótok, akár a rómaiak, akár Attila hunjai vagy a honfoglaló magyarok. Halottaikat eltemették, sírjukat pedig kegyelettel gondozták.
Ezeknek a valaha itt élő embereknek, népcsoportoknak Óbudán fellelhető korabeli sírjait, síremlékeit, temetőit, ezek történetét dolgozta fel a szerző Mesél Óbuda múltja című könyvében, különös tekintettel a középkori Óbuda történetére, a török hódoltság után betelepített németek temetkezési és kegyeleti szokásaira, egészen napjainkig.
A szokások a történelem folyamán változnak, ezért érdekes, hogy a temetkezéssel, a gyásszal kapcsolatos felfogásunk, magatartásunk is miként változott az elmúlt évszázadokban. Ezeket a mára már elfeledett szokásokat eleveníti fel a szerző legújabb helytörténeti írásában.

A könyv kiadója az Aquincum Nyomda

A könyv legfőbb támogatója: Óbuda Békásmegyer Önkormányzata, Bús Balázs polgármester,
továbbá Varga Mihály miniszter, Óbuda országgyűlési képviselője
Óbuda-Békásmegyer Német Kisebbségi Önkormányzata
Braunhaxler Egyesület
Fővárosi Német Önkormányzat
Újpesti Német Nemzetiségi Önkormányzat
Óhegy Egyesület

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a 250-0288 telefonszámon.

 



Az oldal működéséhez sütit használunk.