LISZT FERENC KAMARAZENEKAR

Mikor:
2015. június 29., 20:00
Hol:
Óbudai Társaskör kertje
LISZT FERENC KAMARAZENEKAR



MINDEN JEGY ELKELT!

Óbudai Nyár – Muzsika a kertben

Művészeti vezető: Rolla János

Közreműködik:
Tóth László (Lecsó), Devecsai Gábor – trombita

Neruda: Esz-dúr trombitaverseny
Telemann: La Bizarre
Bononcini: Sinfonia decima a 7
***
Vivaldi: F-dúr concerto 3 hegedűre
Nino Rota: Concerto per archi

A Liszt Ferenc Kamarazenekar nyáresti hangversenyének első felében a trombitáé lesz a főszerep. Az olasz mester, Giovanni Bononcini D-dúrban komponált művében már kettő trombita kapja a szóló szerepet. Az est szólistái az ország vezető szimfonikus zenekaraiból már jól ismert és számos kamaraprodukcióban közreműködő Tóth László (Lecsó) és Devecseri Gábor lesznek. Georg Philipp Telemann ismert műveinek számát csaknem nyolcszázra becsülik, de napjainkban is fel-felfedeznek eddig nem ismert kompozíciókat. A két versenymű között csendül fel a rendkívül termékeny német zeneszerző La Bizarre című nyolc tételes, G-dúrban komponált zenekari szvitje. A mű Ouverture (Nyitány) tétele után következnek a kor divatos – lassú-gyors, illetve páros-páratlan ütemű – táncainak stilizált változatai (pl.: Courante, Gavotte, Sarabande).
Antonio Vivaldi pályája során számtalan concertót alkotott (kb. kettőszázharmincat hegedűre, negyven kettősversenyt, harmincat több szólistára stb.). A mai esten a kamarazenekar művészei az F-dúr versenyművet szólaltatják meg, amelyet három szólóhegedűre komponált a szerző. Vivaldi – maga is kiváló hegedűs lévén – a zenei kifejezés eszközeként mesterien használja ki a hangszerében rejlő lehetőségeket. A második, lassú tételben egy egészen különleges hangzásra lehetünk figyelmesek, amikor is a harmadik hegedűben hallható cantabile, éneklő témát arpeggio és pizzicato technikával kíséri a másik két szólista.
Nino Rota 1911-ben született Milánóban, zenészcsaládban. 1929-ben Rómában tanult a Santa Cecilia konzervatóriumban. Ebben az időszakban Milánóban már kezdték megismerni a nevét mint zeneszerző és karmester. Pályája során meghatározó volt, amikor az 1940-es évektől kezdve filmzenéket kezdett komponálni. Az olasz szerző olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Fellini, Castellani és Zeffirelli. Nevéhez fűződik többek között a Rómeó és Júlia, A Keresztapa és még közel nyolcvan film zenéjének megalkotása. A hangverseny zárásaként Nino Rota négy tételes Concerto per archi című műve hangzik el, amelyet a zeneszerző 1964-ben komponált és az I musici di Roma együttesnek ajánlott.

Bartók Tamás

Belépőjegy: 3000 Ft

Jegyet vásárolhat: jegymester.hu

Jegyét lefoglalhatja ITT

Rossz idő esetén a nagyteremben.

Támogató: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

obudai nyar 2015 logo



Az oldal működéséhez sütit használunk.