LUKÁCSHÁZI PÁL ÉS LICSÁK ATTILA NÉGYKEZES ZONGORAESTJE*

Mikor:
2014. december 4., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
LUKÁCSHÁZI PÁL ÉS LICSÁK ATTILA NÉGYKEZES ZONGORAESTJE*



Ritkaságok Bach szellemében

Bach: „Wer an ihn glaubet" fúga az „Also hat Gott Welt geliebt" kantátából, BWV 68
Reger: Variációk és fúga egy Telemann-témára, op. 134

***
Tallis: Gloria tibi Trinitas; Clarifica me Pater
Haydn: e-moll divertimento, Hob. XVI:47
Liszt: Vexilla regis prodeunt
Mendelssohn: Allegro brilliante

Amikor Johann Sebastiann Bach 1723-ban Lipcsébe költözött, már az első években nagyon sok kantátát komponált. Az Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte (János 3:16) szövegre írott darabjában a fúga két témájának ellentétes mozgásával jelezte a hitben élők üdvözülését és a hitetlenek elkárhozását. Max Reger, aki 1907-től a lipcsei királyi konzervatórium professzora lett, mélyen tisztelte Bachot, „a mindenség atyjának", „zenei ősatyának" nevezte. Opus 134. kompozíciójában Telemann-témát dolgoz fel.
Thomas Tallis az angol királyi család zeneszerzője volt az 1500-as években. Tisztíts meg, uram fantáziája 13 ütemből áll, 13-szor hangzik el a gregorián téma ellenpontjaként szereplő motívum, minthogy ez Jézus száma, a 12 tanítvány után a mesteré.
Haydn e-moll divertimentójában megérezhetjük E. T. A. Hoffmann igazságát, amellyel Haydn szimfóniáit jellemezte: „egy nagy zöld liget".
Liszt Ferenc az 1860-as évek második felében visszavonultságban élt, egyházi szolgálatát alsóbb papi rendek felvételével kezdte. A 6. századi latin nyelvű himnusz, a Vexilla Regis prodeunt a kereszt dicsérete, a megváltás misztériuma. A koncert Felix Mendelssohn-Bartholdy darabjával zárul, aki 1829-ben mutatta be a Máté-passiót, elindítva ezzel Bach németországi reneszánszát.

Belépőjegy: 1200 Ft, diákjegy: 600 Ft

Jegyet vásárolhat: jegymester.hu
Jegyét lefoglalhatja ITT



Az oldal működéséhez sütit használunk.