SELMECZI GYÖRGY: CONCERTANTE

Mikor:
2023. december 18., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
SELMECZI GYÖRGY: CONCERTANTEJótékonysági hangverseny az Őrzők Alapítvány (a Tűzoltó utcai Gyermekklinika onko-hematológiai részlege) javára

Közreműködik a CAMERATA SENIORUM Kamarazenekar
Vezényel: Selmeczi György

Concerto négy hegedűre és vonósokra
Közreműködik: Line Ildikó, Kádár István, Gál Tamási Mária, Selmeczi Gábor (hegedű)

Concerto oboára, angolkürtre és vonósokra
Közreműködik: Szövérdi Enikő (oboa), Szabó Adorján (angolkürt)

Petőfi - szólókantáta szoprán hangra, hegedűre és vonósegyüttesre
Közreműködik: Kriszta Kinga (ének), Selmeczi Gábor (hegedű)

- szünet - 

Concerto fuvolára és vonósokra
Közreműködik: Dratsay Ákos (fuvola)

Zenedarabok Phil Marlowe-nak
Közreműködik: Lakatos György (fagott)


A Camerata Seniorum többnyire a hajdani Camerata Transsylvanica tagjaiból álló, alkalomszerűen koncertező együttes, mely különleges programokat, ritkán hallható remekműveket, olykor elfeledett értékes magyar zeneműveket szólaltat meg, rendkívül magas színvonalon.

A szerzői est műsorához ezúttal Selmeczi György „concertáló” darabjaiból, versenyműveiből válogattak a szerkesztők.

Az utóbbi húsz évben a vonós kamaraegyüttesek, kamaraszimfonikus formációk folyamatosan bővítenék repertoárjukat, és a kortárs zeneszerzőket arra bíztatják, hogy célirányosan számukra komponáljanak. Többnyire így születtek Selmeczi concertói is, melyek mindegyike a barokk versenyművek mintájára épül, ám számos új és sajátos elemmel egészül ki a szólóhangszer jellegzetességeinek megfelelően. Így például a négy hegedűre és vonósokra írt concerto a – Bartók által már szerves alkotóelemmé tett – népi hegedűjáték elemeit hasznosítja, az oboa-angolkürt kettősverseny jazz-es és népi motívumokat egyaránt felvonultat, a fuvola-concerto fölidézi a hangszer nagy korszakait a barokktól az impresszionizmusig.
  A hangverseny műsorbában concertók sorát két kamaradarab egészíti ki: a Petőfi-bicentenárium okán a szerkesztők műsorra tűzték Selmeczi Petőfi című szólókantátáját, melyet a szerző szoprán hangra, hegedűszólóra és vonósokra írt a költő két, csaknem ismeretlen – szokatlan filozófiai, lélektani motívumokat tartalmazó – versére.
  A koncertet a Zenedarabok Phil Marlowe-nak című – a 80-as években fagottra és zongorára komponált – ifj. Hara Lászlónak ajánlott, négy karakterdarabból álló ciklus zárja, ezúttal is vonósegyüttes közreműködésével.


A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Adományozni a helyszínen és az alábbi számlaszámon lehet:  
Őrzők Közhasznú Alapítvány: 11709002-20065829

QR kód Őrzők Karácsonyi Kampány 2023 003Az oldal működéséhez sütit használunk.