FISCHER ANNIE EMLÉKKONCERT

Mikor:
2023. május 25., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
FISCHER ANNIE EMLÉKKONCERT



Dr. Székely György előadása Fischer Annie-ról

Jan Vojtek (zongora) - Fischer Annie-ösztöndíjas

Dohnányi: Ruralia Hungarica, válogatás

Haydn: h-moll szonáta, Hob. XVI:32

M. Bonis: Femmes de légende: Desdémona, Ophélie, Phoebé

Liszt: Années de Pélerinage II. - Velence és Nápoly

 

Jan Vojtek az utóbbi években legfőképpen kamarazenészként ért el hazai és nemzetközi sikereket, a Trio Bohémo együttessel.
A fiatal zongorista jelenleg az Aarhusi Királyi Zeneművészeti Egyetem /DK/ hallgatója. Négy éves korában kezdett el zongorázni és 6 évesen már megnyerte első versenyét /Amadeus 2001/. Ezen a nemzetközi versenyen 9 éves koráig többször is első helyezést ért és - Jana Nováková zeneiskolai tanára vezetésével - nagydíjas lett a Prague Junior Note /CZ/ és a Gradus ad Parnassum /LT/ nemzetközi zongoraversenyeken.
Már 10 évesen a Brno-i Janáček Akadémián tanult Prof. Jiří Doleželnél. Első zenekari koncertjeit a Brno-i és Olmützi Filharmonikus Zenekarral adta. A Brno-i Nemzeti Színház zenekarával 3 hetes Japán turnén vett részt. A Janáček Akadémián töltött évei során első helyezést nyert a Kassai Nemzetközi Zongoraversenyen /SK/ és a Virtuosi per musica di pianoforte nemzetközi versenyen /CZ/.
2009 és 2015 között a Budapesti Bartók Béla konzervatórium hallgatója volt: tanárai Eckhardt Gábor és Kecskés Balázs. Ebben a hat évben nagydíjasa lett a Kaunas Sonorum /LT/, a Prague Talents /CZ/ versenyeknek és külföldiként első volt, aki nagydíjasa lett a Békéscsabai Magyar Zeneművészeti Szakközépiskolák Országos Versenyének. Ezen kívül kétszer vett részt az izraeli Tel-Hai nemzetközi kurzuson, amelyeken mindkét alkalommal elnyerte a Marina Bondarenko díjat, mint legkiválóbb résztvevő.
2015 és 2021 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója volt, Farkas Gábor, Némethy Attila, Réti Balázs és Eckhardt Gábor mentorálása alatt. 2017-ben egy hónapot töltött a japán Tokyo College of Music-on. A zeneakadémiai évek alatt több zenekarral lépett fel Csehországban és Magyarországon, illetve az Euregio Piano Award /DE/ döntőseként elnyerte a Janáček különdíjat. 2017/18-as szezonban debütált a franciaországi Piano aux Jacobins és a Piano en Valois fesztiválon.
2019 elején új művészeti életszakasz kezdődött el számára, amikor Kristina Vocetková csellistával és Matouš Pěruška hegedűssel megalakították a Trio Bohémo-t. Az együttes hamar eljutott a nemzetközi elismeréshez és miután 2019 ősze óta az Európai Kamarazenei Akadémia (ECMA) tagjává váltak, a pandémia utáni (2021/2022-es) szezonban sorban megnyerték a Brahms nemzetközi versenyt /AT/, a Parkhouse Award nemzetközi versenyt /UK/, a Stasys Vainiunas nemzetközi versenyt /LT/ és megosztott második díjat (első kiosztása nélkül) nyertek a nemzetközi Josef Joachim versenyen /DE/. A trió jelenleg Európa-szerte ad koncerteket, a 2022/23-as szezonban olyan nagynevű koncerttermekben és fesztiválokon lépnek fel, mint a londoni Wigmore Hall, a manchesteri Stoller Hall, az oxfordi Balliol College, de Magyarországon is fellépnek a Zeneakadémián és a Magyar Zene Házában.

 

Jegyár: 2200 Ft, senior és diákjegy: 1100 Ft

jegyvasarlasgomb



Az oldal működéséhez sütit használunk.