IN MEMORIAM GIOVANNI BOTTESINI

Mikor:
2022. december 2., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
IN MEMORIAM GIOVANNI BOTTESINI



Az olasz nagybőgővirtuóz-zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából

Közreműködik: Járdányi Gergely és Francesco Fraioli – nagybőgő
                        Fabio Sormani – zongora

"BRAVURA"

Giovanni Bottesini (1821 – 1889)

Concerto di bravura (JGB 9.01)
Aria di Bach (JGB 9.71)
Capriccio di bravura (JGB 9.54)            

***

Fantasia Straniera (JGB 9.31)
Nel cor più non mi sento (JGB 9.38)
Fantasia per Due Contrabassi (JGB 9.12)

200 éve, 1821. december 22-én született Giovanni Bottesini, minden idők leghíresebb nagybőgőművésze. Karmesterként és zeneszerzőként is kora elismert művészei közé tartozott: Verdi fölkérésére például ő vezényelte az Aida 1871-es ősbemutatóját Kairóban, egyes operáit pedig néha több tucatszor is meg kellett ismételni a nagy érdeklődésre való tekintettel.
Világraszóló hírnevét azonban kétségtelenül a nagybőgőn kifejtett virtuozitásának köszönhette.
Már igen fiatalon, 22 évesen elnyeri „a nagybőgő Paganinije” elismerést, pályafutása alatt bejárja egész Európát és Amerikát. A legrangosabb koncerttermek és királyi, császári udvarok ünnepelt fellepője, partnerei a kor leghíresebb szólistái. Ismert kettősversenyét, a Gran duo concertante-t (JGB 9.17) Vieuxtemps-mal és Wieniawskival is többször játssza, s a kritika Bottesini játékát néha a két híres hegedűsénél is lelkesebben méltatja.
Járdányi Gergely évtizedek óta szenvedélyesen kutatja, játssza és publikálja Bottesini hagyatékát. A 200 éves évforduló alkalmából újra előadja Bottesini összes nagybőgőművét. Ez a hangverseny a sorozat harmadik itthoni állomása.

Járdányi Gergely, Liszt- és Budapestért-díjas nagybőgőművész Járdányi Pál és Devescovi Erzsébet fia. Szólistaként és kamaramuzsikusként több földrész rangos pódiumain lép föl. Elsősorban Bottesini-kutatóként és interpretátorként ismert, a nemzetközi kritika a világ legjelentősebb bőgőművészei között tartja számon. Giovanni Bottesini (1821-1889) életművét kotta (Akkord Zenei Kiadó) és cd (Hungaroton) formájában is publikálja. Járdányi jelenleg az első teljes Bottesini műjegyzéken dolgozik.
Két évtizeden keresztül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára volt, jelenleg a Vicenzai Konzervatórium professzora. Növendékei nemzetközi versenyek helyezettjei, s a legjobb európai zenekarokban játszanak.
A művész figyelme az utóbbi években egyre inkább édesapja munkássága felé fordul. Kutatja, rendezi az életművet, s egy Járdányi Pál emlékszoba és archívum kialakításán dolgozik.

Francesco Fraioli a Nápolyi „S. P. a Majella” Konzervatóriumban szerezte meg kitüntetéses diplomáját. Ezután Franco Petracchi, Ludwig Streicher, Tadeusz Pelczar e Gary Karr mesterkurzusain vett részt. Tagja volt a Firenzei Maggio Musicale zenekarának, a Santa Cecilia Akadémia zenekarának, végül az olasz állami tv és rádió, a RAI római zenekarának első bőgőse lett. A zenekar megszűnése után tanítani kezdett a Terni „G. Briccialdi” konzervatóriumban. Emellett – meghívott első bőgősként – játszott többek között a Római Operaház zenekarában, a Nápolyi San Carlo Operaház zenekarában, a Helsingborgs Symfoniorkesterben. Francesco Buccarella zongoraművész közreműködésével elkészítette a „The Dark Side of The Bass” című cd-t, melyen Hans Peter Linde szonátájának világelső felvétele, valamint Montag Vilmos és Paul Hindemith szonátáinak első olasz felvétele hallható.
Francesco Fraioli és Járdányi Gergely a 80-as években Franco Petracchi és Ludwig Streicher kurzusain ismerkedett meg. Ez az első alkalom, hogy szólistaként együtt játszanak.

Fabio Sormani Ettore Borri tanítványaként szerzett diplomát a Novarai Konzervatóriumban 1991-ben. Ezután a Zecchi-tanítvány Eduardo Vercellinél, Massimiliano Damerininél és Franco Scalánál képezte tovább magát. 1996-ban a losanne-i Nemzetközi Zongoraiskolában megismerkedett Fausto Zadrával, akitől életre szóló útmutatást kapott az interpretációval kapcsolatban. Ettől kezdve nemcsak előadni, hanem belülről megélni, átélni akarja a játszott műveket. Tudása kiteljesítése érdekében zeneszerzői és karvezetői tanulmányokat is folytatott a Milánói Konzervatóriumban. Később Leonyid Margariusnál, Regina Horowitz tanítványánál is tanult. Fabio Sormani több olasz nemzeti verseny díjazottja, aktív kamaramuzsikus. A Castelfranco Venetoi Konzervatóriumban zongorakísérő, 6 éve Járdányi Gergely kamarapartnere.

Olasz Intézet logója


Belépőjegy: 2500 Ft, senior és diákjegy: 1250 Ft

jegyvasarlasgomb



Az oldal működéséhez sütit használunk.