BALÁZS JÁNOS ÉS HORTI LILLA ESTJE

Mikor:
2024. április 24., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
BALÁZS JÁNOS ÉS HORTI LILLA ESTJE



(Fotó: Emmer lászló)

Horti Lilla ÚJ KICSI
Horti Lilla

Műsor: 

Schumann: Frühlingsnacht
Mendelssohn: Suleika
Schumann-Liszt: Widmung
Madarász Iván: Az alkotóhoz, Mayerling
Madarász Iván: Hommage à 19. század

- szünet-

Dubrovay László: Hommage à Fellini (a clown utolsó álma), el kéne szállni fecskemód
Puccini: Sole e amore; Terre a mare
Ponce-Balázs: Estrellita
Albeniz-Balázs: Tango
Gustavino: La rosa y el sauce
Delibes: Les filles de Cadix

A mûsor koncepciója a dal és dallam, mint hívó szavak, valamint a romantikus zene, amely a 19. és 20. században is felfedezhetõ. Az énekhangra és zongorára írt mûvek mellett zongorára készült dalátiratok is felcsendülnek, valamint Madarász Iván egyik legnagyobb ívű zongora műve, amelynek bizonyos tételei õsbemutatók lesznek a hangversenyen.

AZ ÉLŐ ROMANTIKA (Madarász Iván: Hommage á 20. század; Az alkotóhoz, Mayerling)

Schubert, Mendelssohn, Schumann, Brahms - olyan szerzők, akik zenéjükkel örök példát, minden korban érvényes mércét alkottak. Életművük egyben kihívás is, hogy képes-e az utókor az ő nyelvükön, az ő hangzásvilágukban kifejezni saját magát. A mai est komponistája Madarász Iván a Zeneakadémián többek között a 19. század, a romantika nagy alkotóinak a muzsikáját tanítva jutott el e szerzők harmóniavilága új szemlélettel történő értelmezéséhez. Ennek nyomán keletkezett ez a variáció sorozat, amelyben megelevenedik a múlt e halhatatlan szerzőinek a zenei világa.S mivel az az évszázad, amelyben éltek a zongora és a virtuóz zongoristák kora volt, így ez a nagyívű zongoramű is felhasználja mindazt a technikai elemet, amelyet a romantikus zongorairodalom megteremtett. A mű kifejezetten nagy technikai tudást igényel a koncert pianistájától, Balázs Jánostól, s ő a virtuózok könnyedségével képes a hallgatók elé tárni a ma született romantikus zene szépségét.
A dalokban meg a magyar romantika hangja szól:  a „Várna” c. Ulászló király haláláról, a „Mayerlig” a trónörökös tragédájáról szól, "Az alkotóhoz” c. a romantika ars poetikáját fogalmazza meg.

Jegyár: 4900 Ft

jegyvasarlasgomb



Az oldal működéséhez sütit használunk.