ÁPRILISI CAPRICCIO - A Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarának művészeivel

Mikor:
2024. április 8., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
ÁPRILISI CAPRICCIO - A Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarának művészeivel



Közreműködik:
Kovács Judit, Fenyő Katalin – hegedű, Kóra Éva – brácsa, Gál Béla – cselló
Kisfaludy Márta, Tallián András – hegedű, Nagy Domonkos – cselló, Lázár György – zongora

Műsorvezető: ifj. Bazsinka József, a Bartók rádió műsorvezetője

A verseket válogatta és előadja: Hámori Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő

Műsor: 
Raff: C-dúr vonósnégyes „kanonikus stílusban”, op. 192, No. 8
– 6. Menüett, 7. Gigue

Glazunov: Öt novelette, op. 15

- szünet - 

Honegger: Rapszódia, H. 13

Dvořák: Bagatellek, op. 47

A legváltozékonyabb időjárás és a bolondok napjának hava – április – arra hív minket, hogy tegyük félre egy kicsit komolyabb oldalunkat, nyissunk a tréfára, derűre, élvezzük az önmagunkról való megfeledkezés szabadságát. Mindezt megtehetjük a Budapesti Filharmóniai Társaság kamarahangversenyén, amely nem véletlenül kapta az Áprilisi capriccio címet: műsorán friss és szeszélyes tavaszi fuvallatokat idéző, változatos és sokszínű zeneművek hallhatók, amelyekben közös az üdítő kedvesség.
A koncertet Joachim Raff zenei csemegének számító, ám annál élvezetesebb C-dúr vonósnégyesének két utolsó tétele nyitja: egy meglepően szenvedélyes menüett, és egy kissé bolondosan vidám Gigue. Ezt követi Glazunov egészen ifjonti, 21 éves korában írt Öt novelette-je. A dallamokban és virtuóz részekben bővelkedő alkotás tételei színesen festik meg a legkülönbözőbb karaktereket: a spanyol, keleti és magyaros témákat, a keringőt, valamint az áhítatos, régi stílusú zenét.
A második félidőt Honegger ugyancsak meglehetősen fiatalon, 24-25 éves korában komponált Rapszódiája nyitja.A hangversenyt záró Dvořák-alkotás – a Bagatellek – pedig úgy kezdődik, mintha édes, friss tavaszi szellő simogatná az arcunkat. Zsengesége, finom színgazdagsága telve van vágyakozással és reményteli optimizmussal.

A hangverseny házigazdája – e sorozatban első alkalommal – ifj. Bazsinka József, a Bartók rádió műsorvezetője, a verseket pedig Hámori Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja válogatja és adja elő.

Jegyár: 3000 Ft       Diák/nyugdíjas: 1500 Ft

Jegyvásárlás: https://bftz.jegy.hu/program/aprilisi-capriccio-159460/1118073

NKA új logo JPG        NKA új logo JPG

 



Az oldal működéséhez sütit használunk.