BUDAPEST KLEZMER BAND

Mikor:
2024. április 5., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
BUDAPEST KLEZMER BAND



BUDAPEST KLEZMER BAND

Jávori Ferenc Fegya – alapító, zenekarvezető, hangszerelő-zeneszerző – zongora
Kohán István – klarinét, Gazda Bence – hegedű, ének, Nagy Anna – harmonika
Barbinek Gábor – harsona, Máthé László – nagybőgő, Végh Balázs – dob, ütőhangszerek

A több mint 34 éves Budapest Klezmer Band ismét fergeteges muzsikával üdvözli az Óbudai Társaskör látogatóit és a klezmer zene kedvelőit. 

A Budapest Klezmer Band az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya zenei átiratok komponálásával tradicionális zsidó zenét játszik. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. 
A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, újra és újra sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett "Hegedűs a háztetőn" című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés" című produkciójában. Ezzel az előadással Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel. 
A "Menyasszonytánc" című saját klezmer-musicaljük a Budapesti Operettszínházban évek óta a repertoáron van. Játszották a Pécsi Nemzeti Színházban a "Getto" c. musical-drámát is. 
A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözését is, művelve ezzel a rendkívül divatos zenei formát, a "crossing-over"-t. A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődéssel, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját egy közös zenemű komponálására. Ez a "Klezmer Szvit", amelyet 1999-ben a Dohány utcai zsinagógában mutattak be, és azóta is minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen előadják újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből, a Magyar Rádióban, CD-felvétel készült. A "Klezmer Táncszvit" a Győri Balettel és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen valósult meg. A Budapest Klezmer Band különleges zenei albuma a világhírű operaénekesnővel, Rost Andreával készített "Pannon dalok" című lemez.
2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; a zenekar 2003-ban pedig Artisjus-díjjal tüntették ki.
Jávori Ferenc Fegya zeneszerzőt, előadóművészt, érdemes művészt, a Budapest Klezmer Band alapító zenekarvezetőjét a magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért, valamint kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként, 2014. március 15-én, Kossuth-díjban részesítették. 2015-ben a zenekart, a "Magyar Zeneművészet" kategóriában, Prima díjjal tüntették ki. A "Közönség Príma Primissima 2015 díját", a Budapest Klezmer Band nyerte el.

Jegyár: 6000 Ft

jegyvasarlasgomb



Az oldal működéséhez sütit használunk.