ÓBUDAI SAN MARCO SZABADEGYETEM ÉS EGÉSZSÉGAKADÉMIA

Mikor:
2017. április 24., 18:00
Hol:
Till Ottó-terem
ÓBUDAI SAN MARCO SZABADEGYETEM ÉS EGÉSZSÉGAKADÉMIA



Októbertől ismét jelentkezik a nagy sikerű San Marco Szabadegyetem. Ez év őszétől a Szent Margit Kórházzal közösen, az Egészségakadémia programsorozattal párhuzamosan rendezik meg a mindenki számára értékes és hasznos információkkal szolgáló előadás-sorozatot, mely továbbra is ingyenesen látogatható.


Az előadás címe: A civilizációs betegségek gyermekkori gyökerei

Előadó: Prof. Dr. Tulassay Tivadar gyermekgyógyász, nefrológus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja

 

Prof. Dr. Tulassay Tivadar
1995 és 2000 között a Semmelweis Egyetem általános és klinikai rektorhelyettese, 2003–2012 között az egyetem rektora.
1974-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát summa cum laude minősítéssel. Egy évig üzemorvos, majd a SOTE II. Számú Gyermekgyógyászati klinikáján gyakornok, itt szerzett gyermekorvosi szakképesítést, 1978-ban. 1992-ben neonatológus, 1999-ben hipertonológus, 2002-ben nefrológus szakvizsgát tett.
1978-ban az egyetem I. Számú Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centrumában kapott tanársegédi állást, majd 1983-ban átkerült az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikára, ahol később osztályvezetőként dolgozott. 1992-ben tanszékvezetői, ill. egyetemi tanári kinevezést kapott. 1983-ban védte meg az orvostudományok kandidátusi, 1990-ben akadémiai doktori értekezését. 1994-ben habilitált. 1997 és 2001 között a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlési képviselője. 2001-ben az Akadémia levelező, 2007-ben pedig rendes tagjává választották. 2000-ben a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium elnökévé választották. Kutatási területei a folyadék– és elektrolitháztartás szabályozásának vizsgálata, a koraszülöttek veseműködésének tanulmányozása, a folyadék- és elektrolitszabályozásban szerepet játszó hormonok vizsgálata, a vaszkuláris patológia rizikótényezői.
Elsőként írta le a légzészavarban szenvedő újszülöttek veseelégtelenségének okait. Kimutatta, hogy a koraszülötteknél már fiatal felnőttkorban észlelhetőek olyan jelek, melyek felhívják a figyelmet a gyakori krónikus betegségek, így a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a csontritkulás kialakulására. Munkássága során eddig többek között Batthyány-Strattmann László-díj, a Köztársaság Elnökének Érdemérme elismerés, dr. Szabó György orvostudományi díj, valamint Markusovszky Emlékplakett elismerésben is részesült.

A rendezvény fővédnöke: Bús Balázs polgármester

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a 250-0288 telefonszámon

SZTMARGITLOGOBIG.fw   obuda   szent margit rendelointezet vegleges logo2 1



Az oldal működéséhez sütit használunk.