VÁZSONYI 46*

Mikor:
2016. december 11.
Hol:
Till Ottó-terem
VÁZSONYI 46*



A klasszikustól a marokkói zenéig

Közreműködik:
Németh Gábor – próza
Balázs Júlia, Bede Sarolta – ének
Szabó Árpád – hegedű
Kallai Nóra – viola da gamba
Vázsonyi János – szaxofon, alt klarinét
Soós Gabriella – csembaló
Said Tichiti – ud, guembri, ének, ütőhangszerek

Reneszánsz és barokk művek, berber dallamok

Az ünnepeltet kellemes esték emléke fűzi az Óbudai Társaskörhöz, köztük említhető például A szív hídjai című színdarab Udvaros Dorottyával vagy a Harmonia Caelestis esték Esterházy Péterrel. Az ember ugye olyan helyen szeret ünnepelni, ahol jól érzi magát, s ha éppen a 46. születésnapján jön el az alkalom, hogy színes műsorral, zenész barátokkal és meglepetésvendégekkel töltse az estét, akkor azt még emlékezetesebbé kell tenni. Ezért hát ezen a koncerten egy új nevű együttes születik: Esterházy Péter tiszteletére a Harmonia Caelestis Consort nevet veszi fel a zenekar. Két születésnap egyszerre – ez igazán ok az ünneplésre!

Szőke Cecília

Vázsonyi János 1970-ben született Budapesten, zenész családban. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakának szaxofon szakára járt. Első zenekarával, a jazzrockot játszó Egon a falonnal fellépett a Pori Jazz Fesztiválon. Következő együttesével, a Drumsszal három etnodzsessz nagylemezt készített, és évekig játszott a Sziget Nagyszínpadán. A Butterfly Effect zenekarral – már szerzői minőségben is – ugyancsak a népzenét és a dzsesszt ötvözi, klasszikus zenei elemekkel együtt. Zenekaraival Európa-szerte turnézott, számos lemezen meghívott előadóként működött közre. Színházi előadásokhoz alkalmazott zenéket is komponált, dolgozott többek között Udvaros Dorottyával, Hegedűs D. Gézával és Rudolf Péterrel. A klasszikus és barokk zenéhez fűződő viszonyát a szüleivel – hegedűs édesapjával és zongoratanárnő édesanyjával – való együttmuzsikálás során mélyítette el. Régóta foglalkoztatja Bach műveinek szaxofonon történő interpretálása. Magánkiadásban már korábban megjelentetett egy ilyen albumot Tribute címmel. A BMC gondozásában 2001 őszén jelent meg Shades of Bach (BMC CD 054) címmel Bach művek szaxofon-átiratait tartalmazó lemeze. Koncertezett többek között Dresch Mihállyal, Zoller Attilával, Kőszegi Imrével és Gadó Gáborral. Olyan neves írókkal lépett fel mint Esterházy Péter, Závada Pál, Parti Nagy Lajos és Németh Gábor. Filmzenéket és reklámzenéket is készített, valamint megjelent egy könnyűzenei albuma Dj Triton feat. Pollapop címmel.

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét Magyarországon bemutatta és zenei körökben ismertté tette Chalaban nevű zenekarán keresztül. A gnawa szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának része, és szorosan kapcsolódik a gyógyító transz-szertartásokhoz. Ezt az ősi, szakrális, transz-zenei formát nevezte William Burroughs ''a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’roll-jának''. A gnawa olyan varázslatos ritmusképleteken alapul, melyek egyszerre változatlanok és folyamatosan változók. Bár az alapritmus változatlan, a folyamatosan változó hangsúlyok mindig új lüktetést adnak az improvizációk alatt lassan, de folyamatosan gyorsuló, fokozódó zenének. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock- és jazz-zenészre volt hatással világszerte (pl. a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders vagy Archie Shepp).


Belépőjegy: 1600 Ft, diákjegy: 800 Ft
jegyvasarlasgomb
Jegyfoglalás: ITT



Az oldal működéséhez sütit használunk.