ROZSDA ŐSZ - EMLÉKEZÉS AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARCRA

Mikor:
2016. október 13., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
ROZSDA ŐSZ - EMLÉKEZÉS AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARCRA



MÉCSESSZEMŰ REMÉNY
Hatvan vers, kispróza, zenei részlet – hatvan évvel 1956 forradalma után

Közreműködnek:
Kútvölgyi Erzsébet, Őze Áron
a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai
Tfirst Péter, Hargitai Géza – hegedű
Várnagy Mihály – brácsa
Kertész Ottó - gordonka


Irodalmi szerkesztő, műsorvezető: Tarján Tamás irodalomtörténész
Zenei szerkesztő: Várnagy Mihály

A műsorban az alábbi zeneszerzők és írók művei hangzanak el:
Bartók, Beethoven, Járdányi, Kodály, Sosztakovics

Ágh István, Albert Camus, Baka István, Bereményi Géza, Buda Ferenc, Déry Tibor, Esterházy Péter, Gérecz Attila, Illyés Gyula, Moldova György, Nagy Gáspár, Nagy László, Örkény István, Petri György, Simonffy András, Spiró György, Turczi István, Utassy József, Vas István


Túl a falon – írta címként Buda Ferenc Kossuth-díjas költő 2006-ban, a forradalom 50. évfordulóján kiadott verseskötetére. A nála más összefüggésben (a rabság és szabadság szembefeszüléseként) szereplő szószerkezet jelentheti a történelmi tudat, tudás felelősségét is: 1956 ősze nem kerülhet „a falon túlra”, az emlékezés egyre messzebb távolodó hátországába, nem mosódhat a lassú feledés ködébe.

Összeállításunk – mely ugyancsak egy Buda-verstől, a helytállásáért fiatalon börtönbüntetést szenvedő költőtől kölcsönzi címét – arra törekszik, hogy elsősorban az 1956-os forradalmi eseményeket átélő egykori fiatalok, majd a későbbi idők mindenkori múlt- és emlékidéző fiataljai szólaljanak meg benne. A – Simonffy András nevezte így – „rozsda ősz” tudatos és érzelmi forradalmárai, élen Gérecz Attilával; az ezerkilencszázhatvanas–hetvenes évekből főként Petri György, Veress Miklós, Rakovszky Zsuzsa, Visky András, valamint a Hetek és Kilencek költőcsoport. Későbbről azok, akik 1956-ban még gyerekek voltak vagy meg sem születtek, s bár csupán az írásos és szóbeli, társadalmi és családi, irodalmi és művészeti hagyomány hagyta történelmi és morális örökül számukra 1956-ot, mégsem felejtenek. Alkotásaikban újrateremtik az 1956-os nagytörténetet (Petrőczi Éva, Térey János, Szálinger Balázs és mások).

A Mécsesszemű remény körképéből (a szimbolikus számú, összesen hatvan szöveg sorából) nem hiányozhat 1956 néhány nagy tanúságverse (például Illyés Gyulától a korábban íródott, mégis ide tartozó, az Irodalmi Ujságban ekkor megjelent Egy mondat a zsarnokságról). Továbbá a szinkron és későbbi szépirodalmi és dokumentumanyag számos azon „aprónyomtatványa” (hirdetések, falragaszok, levélrészletek, rádió-üzenetek stb.), amelyek akár ama tíz nap humorával és hétköznapiságával is a forradalom hősiességét, pátoszát fényesíthetik.

A zenei válogatás érinti az akkor hallgatott klasszikusokat, a kor rádióban elhangzó műveit és az akkori zenei átalakulás tényleges résztvevőit (Járdányi Pál, Lajtha László, Kodály Zoltán).

Tarján Tamás

 

Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 Ft
Jegyet vásárolhat: jegymester.hu
Jegyét lefoglalhatja ITT

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja
1956 emlekev logo rgb



Az oldal működéséhez sütit használunk.