VIRÁGZÓ HARMÓNIÁK – PUSZTULÓ VILÁG

Mikor:
2014. november 21., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
VIRÁGZÓ HARMÓNIÁK – PUSZTULÓ VILÁG



Közreműködik:
Mali Emese – zongora
Németh Mátyás, Windberg Anna – hegedű
Láposi János – brácsa
Vámos Marcell – gordonka
Moór Marianna – színművész
 
Beszélgetőtárs: 
Mandel Róbert
 
Szerkesztő, műsorvezető:
Becze Szilvia
                    
1914 – az első világégés kezdete. De – mint mindig – a pusztulás furcsa hatást gyakorol a művészekre. Európa alkotói véleményt formálnak, és a korszakban született darabok gyakran meglepetéssel szolgálnak. Mert természetesen megjelennek a kétségbeesett kompozíciók, de feltűnnek a határozottan állást foglaló, az ellenséget elítélő darabok, ahogyan a reményt, az újrakezdést jelző zenei próféciák is. Hogyan reagáltak az I. világháború idején alkotó komponisták? Társadalom és művészet, élet és halál, hit és reménytelenség. Mit mutattak a zenék, és hogyan próbáltak normális életet élni - és ezzel mindent túlélni - az emberek, az első hatalmas pusztulás éveiben?
Vendégeink: Bartók Béla, Claude Debussy, Enrique Granados, Maurice Ravel, Jean Sibelius
 
Becze Szilvia
Fotó: Földeák Árpád
 
Az est folyamán az I. világháború éveiben a keleti fronton üveglemezre készült fotóválogatás látható. A képek készítője Földeák Árpád 1896-ban született Vágbesztercén. A budapesti Műegyetemre iratkozott be, de fél év hallgatása után megérkezett a katonai behívója. Az orosz frontra vezényelték, itt esett fogságba. A szibériai fogolytáborokban – leghosszabb ideig Pjescsankában – töltött évek után Vlagyivosztokból indulhatott vissza, Ázsiát is körülhajózva 1921-ben érkezett haza.
A fényképezés diákkora óta érdekelte, és valami csodával határos módon erre módja nyílt a fogság évei alatt is. Hazatérve – mivel egyetemi tanulmányait nem folytathatta – a professzionális fotótechnika vált hivatásává, igényes munkáival a magyar fotóéletben is jól csengő nevet szerzett magának. Köszönet Miklós Pálnénak, az Óbudai Fotóklub tagjának, hogy a különleges kordokumentum értékű fotókat rendelkezésünkre bocsátotta.
 
Belépőjegy: 1600 Ft, senior és diákjegy: 800 Ft

Jegyet vásárolhat: jegymester.hu

Jegyét lefoglalhatja ITT

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

NKA csak logo



Az oldal működéséhez sütit használunk.